Grobnice grada Čabra - Čabar | web portal Turističke zajednice

Go to content

Grobnice grada Čabra

ZNAMENITOSTI
Grobnica Ghyczy

Ova grobnica ima povijesnu vrijednost, jer objedinjuje sve pripadnike vlasnika grada Čabra od njegovog osnutka. Smještena je na kranjem dijelu groblja uz padinu brijega. Dijelom je ograđena kamenim zidom, dijelom kovanom ogradom, a u sredini je kamena ploča bez dekoracija. Nadgrobni kamen je piramida koja završava križem.

GROBNICA GHYCZY
Grobnica Ghyczy - Paravić

Grobnica Ghyczy - Paravić je monumentalna građevina izgrađena od kamena i kovanog željeza u trostoljetnoj tradiciji kovačke vještine stanovnika grada Čabra. Grobnica je smještena na početku čabarskog groblja i dominira krajolikom.

GROBNICA GHYCZY - PARAVIĆ
Mauzolej obitelji Križ Čabar

Mauzolej obitelji Križ podigao je Miroslav Križ 1926. godine ocu Ivanu. To je monumentalna građevina smještena na sjeverozapadnom dijelu groblja. Između dva rata obitelj Križ bila je vrlo utjecajna u Čabru. Pristup mauzoleju je put između bočno poredanih grobova čabarskih obitelji toga doba. Obitelj Križ je jedna od najstarijih čabarskih obitelji koja je dala ugledne trgovce, saborske zastupnike, svećenike, učitelje. Spomen na ovu obitelj i dokaz njezinog značaja su grobnica na gradskom groblju i Križev zdenac u Ulici Ožbolta Velikog.

MAUZOLEJ OBITELJI KRIŽ
Back to content